петък, 21 май 2010 г.

малко аерография

Преди около 2 години за първи път разбрах какво е аерограф или на английски airbrush. Веднага ме грабна идеята и аз да си попръсквам наляво надясно. За съжаление имаше няколко пречки - първата и може би най-съществената беше, че не мога да рисувам...или по-скоро не мога да рисувам от нулата - след малко опити се оказа, че доста добре мога да копирам изображения, но не и да ги създавам върху белия лист, тениска или каквото и да е. Затова просто започнах да копирам първо с повечко шаблони, а по-късно и от ръка.

Всъщност май трябва да започна малко по-отдалеч за тези, които не знаят какво всъщност е аерографа. А именно това:
Цялата философия е в комбинирането на въздух или по-точно сгъстен въздух и течност, която да бъде избутана от налягането на въздуха. А с още по-простички думи отдолу на аерографа влиза въздух под налягане от компресор (с около 2 атмосфери налягане), а в казанчето отгоре се сипва достатъчно разредена боя. Боята най-често е акрилна, защото е водоразтворима и лесна за почистване. Ако сте перфекционист ще трябва да чистите казанчето след всеки цвят, но иначе може и на 3 или 4 смени на цветовете да се почисти. Същинската работа я върши ръката, движейки се в желаната посока и най-вече показалецът, който натиска спусъка, контролиращ количеството въздух и количеството боя:Та реших аз и си купих именно аерографа от снимките и малък, но учудващо шумен компресор, който заврях в един шкаф на балкона, изолиран с дунапрени и стиропори :D, който съм сигурен, че стряска от време на време съседите. По-късно си купих и бояджийски пистолет, който работи на същия принцип, но в доста по-голям размер и започнах да пръскам върху разни предмети вкъщи, както и върху стари дрехи. За съжаление ми отнема доста време да извадя оборудването и да седна да пръскам един два часа и затова не го правя много често, но иначе е голям кеф :)

Няма да се впускам в обяснения как точно става самото пръскане,а ще кача малко снимки на скорошни неща, които съм правил, така че ако имате въпроси, пишете спокойно, аз ще отговарям доколкото мога.

Няма коментари:

Публикуване на коментар